Votam al TOP CATALÀ! Blog d'un nyèbit qualsevol

 

 

giovedì, aprile 19, 2007

Liberté, égalité et fraternité.

Avui pujava pel carrer Cartagena i m'he creuat amb el passatge de la igualtat. La meva primera reacció ha estat valorar la seva bellesa i la gràcia que tenia conjugada amb el nom, que hi faré, m'ha inspirat simpatia. Però després he caigut en el pervers d'això: Es un carreronet ridícul i mig amagat, això sí, en algun lloc havien de posar el nom per a mantenir la hipocresia.

Efectivament, vivim en una societat que es declara tot sovint hereva dels valors de la revolució francesa però ja immediatament després de la revolució, i també d'una manera flagrant en els nostres temps, aquests valors han estat sempre usats d'una forma força... ehem... particular. A més, he descobert que l'ordre que se li donava resulta que també correspon amb l'ordre d'ús i importància que se li dóna. Tot plegat em provoca ganes de vomitar:

Veiem com en nom de la llibertat es cometen les atrocitats més salvatges del planeta, però de quina llibertat estem parlant? Doncs de la llibertat econòmica és clar, de la llibertat d'aprofitar-te de la teva avantatge sobre els demés per a passar-los per sobre i explotar-los fins on t'arribi el braç i la seva resistència, perquè un altre tipus de llibertat... La llibertat de viatjar tranquil no cal que digui que ens la coarten les fronteres, visats, etc. , la llibertat d'expressió dura mentres dura l'obediència, existeixen manifestacions de centenars de milers de persones contra la llibertat sexual... Podria continuar durant pàgines. Malgrat això, la llibertat es considera un pilar bàsic del sistema liberal i en tenim monuments i homenatges pertot, arreu la gent s'omple la boca amb la paraula llibertat i, per mi, dels tres valors dels que parlo avui, és el que té menys sentit per si sol, perquè per viure en comunitat sense convertir-nos en individus juxtaposats i confrontats en una competència a mort (a vegades em plantejo que aquest és el model de societat que volen els que ara tallen el bacallà) cal limitar la pròpia llibertat on comença el respecte i la convivència pels altres. Per això la llibertat sense igualtat i fraternitat esdevé un horror formidable, el caos.

Però ara parlem de la igualtat: Molta gent em dirà que en la nostra societat existeix una preocupació real per la igualtat... I jo dic que no! Un cop més, tothom se n'omple la boca (però sense els escarafalls que es fan per la llibertat, no fos que algú ens prengués la paraula i haguéssim de cedir quelcom) i es parla d'impostos progressius, de limitacions de la llibertat econòmica en favor de la igualtat... Mentida! Creieu de debó que si busquéssim serosament la igualtat en la nostra societat hi hauria un 20% de la gent que conviu en e nostre propi país que estaria vivint amb menys de 350 euros al mes? Creieu de debó que seriem així d'individualistes? Creieu de debó que els fills de ric seguirien tenint més oportunitats de les que tenim els altres? Algú m'acusarà de demagog i fins m'intentarà donar arguments jurídics, però la igualtat es construeix des del comportament de les persones i tothom sap que un arquitecte es mirarà per sobre l'espatlla a una dona de fer feines o a un paleta, que la societat en va plena d'això, i que fins i tot m'hi mirarà a mi, arqueòleg, perquè considerarà (al meu parer erroniamen) que té una formació més important que la meva. Em penso que va quedant prou clar que la igualtat, sense la fraternitat, és quelcom d'inassolible, i ara arriba el més terrible:

Ningú parla de la fraternitat. En certes ocasions, tothom és capaç d'omplir-se la boca amb el mot "solidaritat", però, a part de la hipocresia que ja coneixem, fixeu-vos que encara es fan menys escarafalls que amb la igualtat, que no se'n parla pas massa... Però el més important és que la solidaritat no condueix a una implicació directa, incondicional i indiscriminada: Ens solidaritzem amb les persones amb les que compartim quelcom, les destriem, perquè no ens interessa tota la societat ni tot el nostre gènere humà, tan sols una part. A voltes, aquesta solidaritat tan sols implica paraules, o ni tan sols això, una lleu identificació... Si fóssim fraternals, si ens moguéssim epl pensament que tots som germans, només uns quants malalts s'atrevirien a cometre injustícies, a provocar desigualtats i a retallar la llibertat dels altres, i com que tots ens sentiríem germans no li ho permetriem. Que bonic oi?

Després d'això no cal ni reflexionar sobre la voluntat d'ocultar, estafar i mentir per part dels que es declaren hereus d'un seguit de valors anomenats liberals, de la seva poca fe en l'ésser humà, en la democràcia (per molt que en parlin)... Que es pot esperar d'una gent que reclama la nostra societat com a hereva de la romana i la grega, societats feixistes per excel·lència (que a ningú se li escapi que el mot ve de l'antiga Roma, on l'esclavatge i el classisme, així com la violència arbitrària eren fins i tot ben vistos en moltes ocasions)? Si m'he de quedar amb alguna cosa, em quedo amb la fraternitat, perquè sense fraternitat no hi ha igualtat ni és possible la llibertat, però també perquè és l'únic que aquesta colla de porcs no ha contaminat. No, no em penso declarar hereu de la revolució francesa ni de la revolució americana (referent real d'aquesta societat, ja que allí sí que és descarat que l'únic valor a seguir és la llibertat econòmica), per molt que ho sigui a la força, prefereixo pensar que si un dia les coses van poder canviar cap a una determinada direcció perquè molta gent va voler, les coses sempre poden tornar a canviar de direcció si la gent vol. No pretenc la utopia, només vull que la gent aprengui a actuar en el seu propi benefici, que és actuar en el propi benefici de la seva comunitat humana i, en conseqüència, de tot ésser humà. Només vull que aprenguem a mirar més lluny que la porta de la nostra habitació o la del nostre rebedor. Salut a tothom!

10 Commenti:

Anonymous Anonimo ha detto...

avui mirava la CNN+, i lm'ha sobresaltat les opinions d'un analista politic de fireta, parlant sobre les eleccions franceses. aquest personatge deia "la nova frança q avui neix necessita canvis utils, canvis q la facin avançar, canvis necessaris, les coses bones per al pais. pero la França profunda es molt reacia a aquests canvis, o potser oblidem els problemes de fa 2 anys amb els inmobilistes, q van boicitejar la llei de la primera feina i del treball temporal del govern villepin" fill de puta, per tu, com per molts altres llepaculs burocrates i neoliberals sols existeix un cami per sortir d'una crisis, la privatització, la submissió del poble a la dictadura de l capital i l'acotament del cap davant de la globalització. Es per aixo que agafant le bandera de la llibertat, i passejanla, no sols en carrerons i places, sino onejanla en les conciencies dic: a partir d'aui mirare al-jazzera (la mateixa merda amb diferent olor).

no hi ha lloc com a casa....

4/23/2007 12:11:00 AM  
Anonymous Anonimo ha detto...

voldria aclarar q els q van vencer la llei villepin van ser joves, treballadors i estudiants, res de frança profunda com aquest feixista abraçafaroles vol fer creure als incauts.

lluita sempre, i record pel genocidi armeni, 24 abril, dia del record

4/23/2007 12:15:00 AM  
Anonymous Anonimo ha detto...

hola rei!

no t'he contestat fins ara akest meraveós blog k has penjat pk saps k no estic d'acord amb tu!
i no pk no vulgui, pk tens raó, però és excessivament innocent el k penses gerard: és impossible k la resta de la condició humana hi estigui d'acord. perquè els humans, per naturalesa, sóm homo-economicus: busquem l'interès propi per a sobreviure, e problema, crec jo, resideix en els limits d'akest interés; quan akests limits sobrepassen el pròpi interes i llavors, akest interés és torna devastador per a la societat.
I, per altra banda, encara k no ho comprateixis, Coase tenia raó; en part (hi ha un flog en k ho explico clarament, mira-te'l): quan una persona fa algu buscant el benefici propi, acaba aportant beneficis a la societat. com per exemple un forner: fa pà per a obtenir un benefici (interés propi), però alhora, aporta un bé a la soietat (benefici col·lectiu).
ja ho se k la meva mentalitat economica no t'agrada, però, amb tot el carinyu del món, comença a tindre-la en compte pk aixi es kom funciona molta gent, encara k no t'agradi akesta manera!!

t'estimu!

MûÄ!

4/26/2007 12:36:00 PM  
Anonymous Anonimo ha detto...

ola olita!!!


torno a ser jo!! estava buscant el flog on parlo de coase i t'hi anava a enviar, però he vist, k no és akest teorema el k necessito ... peazo economista k estic feta!!! XD! és un altre, ja te'l buscaré, de moment pensa en lo del forner!!

MûÄ!

4/26/2007 12:43:00 PM  
Anonymous Anonimo ha detto...

ÉS AKEST!!!

Mira-te'l! (t'hi he adjuntat la valoració que en vaig fer!):


"El creixement econòmic ocorrerà si els drets de propietat fan que sigui individualment profitós emprendre activitats socialment productives". Douglass C North i Robert P Thomas.

Magnífica frase! Hi estic totalment d'acord, el problema és que no sempre se segueix al peu de la lletra. Segons A. Smith, els individus perseguiran la consecució del benefici individual, de manera que alhora aconseguiran el benefici de la societat. Malauradament això no sempre es compleix: que una pesona desenvolupi una activitat que li aporti beneficis no té perquè (el desenvolupament de l'activitat) aportar beneficis al conjunt de la societat. És cert que un forner, quan decideix fabricar pà, per una banda s'està beneficiant a sí mateix (pk obtindrà un benefici de la venda del pà) i per l'altra, també està beneficiant a la societat, doncs està aportant un bé que "abans no hi era". Cert. Però no totes les activitats econòmiques són iguals; la majoria tenen externalitats negatives i no són una simple fabricació de pà.
De manera, que enllaçant-ho amb la frase; les "activitats socialment productives" nomenades per Douglass North; poques vegades compleixen la sociabilitat que se li aplica en la definició!!!



MûÄ!

4/26/2007 12:45:00 PM  
Anonymous Anonimo ha detto...

El problema sanx, és que tu tampoc t'adones d'algunes cosetes. En primer lloc, no crec que la reflexió que hagi fet sigui innocent, ans el contrari, crec que és una denúncia (i mira-te-la bé, que t'asseguro que no té res d'innocent)... En segon lloc, és cert que l'individu sempre mira per el seu propi interès... El problema és quan és massa estret de mires per adonar-se que, a llarg termini, el seu propi interès és el de la societat, perquè si la societat en surt perjudicada ell en sortirà perjudicat en molts aspectes. Si vols tornar al cas del forner, en podem parlar: Les coses no són tan simples ja que si el forner fa males jugades per allargar el pa, la societat en sortirà perjudicada (i no beneficiada perquè fa pa, em pensava que tu no et tragaves això de la mà invisible) però a la llarga ell també, perquè la societat li donarà l'esquena (en diversos casos podríem trobar diverses respostes, que consti).

En tot cas, em reforço en la meva posició: Els valors que teòricament són els pilars de la societat liberal són pura hipocresia i estafa.

4/27/2007 08:37:00 PM  
Anonymous Anonimo ha detto...

la gent mata en nom de la llibertat, s'han iniciat guerres en be de la democracia, occident te apreses certes lliçons, (llibertat, igualtat, democracia...) valors que asseguren la continuitat del sistema. es aqui on es perverteix el missatge, on es difumina en la mentida i la hipocresia, pero aquests termes no son falsos de per si, a nosaltres ens toca netejarlos, pero, com, si continuem sent peces integrants de la dinamica del sistema?, et podria dir algunes solucions, pero segur que la CIA ha intervingut aquest blog. AB
visca la llibertat, dels q no som neutrals, ni ho pretenem

4/28/2007 01:42:00 AM  
Anonymous Anonimo ha detto...

bomba, presidente, terrorisme, islam, deu.....si amb aixo l'imperi encara no t'ha intervingut el blog ja no ho faran.
quina gracia pensar q en algun lloc d'oclahoma algu t'esta llegint, en catala i amb molta mala llet per haver de taduirte. esperem que n'aprenguin alguna casa util abans d'enbenzinarnos les croquetes. AB

4/28/2007 01:47:00 AM  
Anonymous Anonimo ha detto...

con erotico resultado!!!!!!!

4/28/2007 02:02:00 AM  
Anonymous Anonimo ha detto...

Certament anonimo, tens raó! No ho negaré pas.
El k passa és k tu (i el gerard, i jo, i quatre més) te n'adones de que l'egoisme del personal no sempre porta a una situació econòmicament eficient. I el que passa és que la teòria econòmica no ho contempla això, els models econòmics estan basats en matemàtiques, no en models de comportament de les persones, per tant, fallen estrepitosament!!

I em sap greu haver de considerar innocent toa la reflexió que fa el gerard, em sap greu perquè sé que aquestes idees calaran a una part molt petita de la població, una part que, a més, té pocs mitjans per a canviar la situació. I dic això perquè he tingut la desgràcia de conèixer aquella part de la població que no en farà cas, i que convençuts de valors totalment oposats a la llibertat (o convençuts d'una llibertat diferent a la que entenem naltus), igualtat i fraternitat (o ja directament, totalment oposats a la fraternitat!!), impediran, amb mitjans molt més poderosos que les coses puguin ser millors per a tots!

sento haver tardat tant en contestar!


petonets!

5/10/2007 01:19:00 PM  

Posta un commento

Iscriviti a Commenti sul post [Atom]

<< Home page